Zaloguj się
Login:
Hasło:

Otwieramy lokal gastronomiczny

Strona główna -> Lista wpisów -> Otwieramy lokal gastronomiczny

Otwieramy lokal gastronomiczny
Gastronomia to branża, w której cały czas coś się dzieje. Dlatego też wiele osób zastanawia się nad założeniem własnego lokalu gastronomicznego. Może być to restauracja, bar szybkiej obsługi, a nawet usługi cateringowe. Aby założyć lokal w pierwszej kolejności przygotować będziemy musieli stosowny plan. Później należy zgromadzić fundusze potrzebne na rozpoczęcie działalności i przystąpić do realizacji marzeń.

Wkład finansowy na otworzenie gastronomii jest niemały.
Konieczne będzie bowiem zakupienie lokalu lub ewentualnie jego wynajęcie - a to są niemałe comiesięczne koszty. Potrzebować będziemy też profesjonalnych urządzeń, a także sprzętów gastronomicznych, produktów spożywczych. Na początku restauracja czy też bar może nie przynosić zbyt dużych dochodów. Potrzebna nam będzie także zatem reklama, by wypromować działalność. Klient potrzebuje wabika, który zachęci go, by wejść akurat do tego, a nie innego lokalu. To co znane, wydaje nam się bardziej przyjazne. Warto zatem zainwestować w reklamę - zarówno tą tradycyjną, jak i internetową. Dobrze byłoby założyć stronę internetową i zadbać o różne formy promocji w sieci.

Pamiętajmy, że lokal musi spełniać wymogi sanitarne, higieniczne.
Panować w nim musi należyta czystość, zgodna z obowiązującymi standardami. Nie może być mowy o jakichkolwiek nieprawidłowościach w tym zakresie, albowiem zła opinia o lokalu bardzo szybko się rozchodzi. Jeśli będziemy postrzegani jako lokal brudny, wątpliwej jakości - taki stygmat może do nas zostać przyczepiony na dobre. A od tego krok do całkowitego bankructwa. Aby założyć lokal gastronomiczny należy oczywiście zdobyć konieczne koncesje oraz pozwolenia - to są kwestie natury formalnej. Jeśli chcemy w naszej gastronomii sprzedawać alkohol również musimy posiadać stosowne pozwolenie. W przypadku, gdy zatrudniamy pracowników - muszą mieć oni kwalifikacje i uprawnienia do pracy z żywnością. Pracownik musi także przejść konieczne szkolenie BHP i kurs dotyczący obsługi znajdujących się w miejscu pracy urządzeń.

Przeczytaj również

Dowiedz się wszystko na temat wyposażenia piekarni. / wiecej
Maszyny piekarnicze są niezbędnym elementem wyposażenia każdej piekarni, cukierni lub przedsiębiorstwa działającego w branży cukierniczej i piekarniczej.   Maszyny takie muszą więc wyróżniać się najwyższą jako / wiecej
Każdej osobie pracującej na pewno chodź raz przyszło do głowy. A może by tak rzucić to wszystko i otworzyć własną restaurację? Jednak przed rzuceniem swojemu pracodawcy wypowiedzenia na stół, należy się nad tym poważnie zastanow / wiecej
Założenie punktu gastronomicznego to ogromne wyzwanie, które może być także wielkim sukcesem - musimy się jednak do tego odpowiednio przygotować. Co ważne, powodzenie naszej firmy w większości zależy od zainteresowania klientów. / wiecej